Een kaartje of product verkopen

Via de boxoffice kan je aan de kassa karten verkopen aan je bezoekers. Hoe je kaarten en/of producten kunt verkopen of hoe je op naam een kaart verkoopt en hoe je geplaceerde kaarten verkoopt lees je in onderstaande handleiding!

Bekijk hier de instructievideo

Een kaartje verkopen via de zaalplattegrond

Het verkopen op een zaalplattegrond zorgt er voor dat je bepaalde stoelen aan een bezoeker kunt toewijzen. Het verkopen via een zaalplattegrond is enkel mogelijk als er een zaalplattegrond aan de opvoering is gekoppeld. Het verkopen via een zaalplattegrond gaat als volgt:

1
      Navigeer naar de juiste voorstelling en selecteer deze
      2
      Klik hierna op het zaalplattegrond icoon, nu verschijnt de zaalplattegrond
      3
      Selecteer de gewenste stoelen (stoelen die wit zijn, zijn beschikbaar. Klik voor de overige betekenissen van kleuren op de knop ‘Legenda’)
      4
      Nu de stoelen zijn geselecteerd kun je in het rechter scherm de gewenste kaartsoort selecteren (Indien je de kaarten op naam wil verkopen zoek je nu de bezoeker op via het zoek vak rechts bovenin in het kassascherm)
      5
      Hierna klik je op de knop ‘Aanslaan + Lock’
      6
      Selecteer hierna de gewenste betaalwijze, en klik op ‘betalen’

Voor het verkopen van een ticket aan de balie/kassa op de snelle manier, zonder registratie, voer je de volgende stappen uit:

1
      Klik in de matrix of programmalijst de juiste opvoering aan. In het rechter gedeelte van het scherm openen de kaartsoorten;
      2
      Kies de juiste kaartsoort, vul de juiste hoeveelheid kaarten in en klik op 'Aanslaan';
      3
      Mocht de bezoeker voor meerdere opvoeringen tickets willen kopen, dan selecteer je de volgende opvoeringen en klik wederom de juiste kaartsoort aan, geef het juiste aantal in en klik op 'Aanslaan';
      4
      Selecteer nu de juiste betaalwijze in het drop-down menu en klik op 'Betalen'.

Om een kaartje te verkopen met sneltoetsen voer je de volgende handelingen uit:

1
      Begin in de programmamatrix met  F3 of programmalijst met  F4;
      2
      Druk op de toets  pijltje naar links om in het scherm van de opvoeringen te komen;
      3
      Gebruik de toetsen  pijltje naar boven en beneden om door de verschillende opvoeringen te browsen;
      4
      Druk op  spatie om een voorstelling te selecteren;
      5
      De cursor springt nu automatisch over naar de kaartsoorten aan de rechterkant;
      6
      In de kaartsoorten kun je met de toetsen  pijltje naar boven en beneden door de kaarten heen browsen;
      7
      Druk dan op  spatie om een kaartsoort aan te slaan;
      8
      Wil je meerdere kaarten van dezelfde kaartsoort aanslaan? Druk dan op  Ctrl en het cijfer. Bijvoorbeeld Ctrl en het cijfer 2 als je in een keer 2 kaarten wilt aanslaan;
      9
      Heb je alle kaarten die je wilt selecteren? Klik dan op  Ctrl spatie. De kaarten worden dan afgerekend en direct uitgeprint.

Tickets kunnen ook op naam verkocht worden. Dit heeft als voordeel dat je gegevens van je bezoeker krijgt en je weet wie wat koopt. Hierdoor bouw je in de backoffice een uitgebreid klantenbestand op. Met die gegevens kunnen verschillende bezoekersselecties worden gemaakt en daarmee kun je je klantenbestand goed analyseren en toekomstige activiteiten makkelijk uitzetten. Indien de bezoeker nog niet in je systeem is geregistreerd dan zal deze aangemaakt moeten worden. (Zie hiervoor de instructie 'Een bezoeker aanmaken'.)

Een ticket op naam verkopen kan als volgt:

1
      Selecteer in de programmalijst of programmamatrix de gewenste opvoering;
      2
      Kies de juiste kaartsoort, vul de juiste hoeveelheid kaarten in (met de + en -) en klik op 'Aanslaan';
      3
      Zoek de bezoeker op via de zoekbalk rechts bovenin beeld (Zie instructie: 'Een bezoeker opzoeken');
      4
      Klik op 'Kies' vóór de naam van de gewenste bezoeker in de pop-up. Als de pop-up sluit, staan de naam en het adres van de bezoeker rechts in beeld;
      5
      Selecteer nu de juiste betaalwijze in het drop-down menu;
      6
      Klik op 'Betalen' om de bestelling definitief te maken;

Mocht de bezoeker nog niet in ActiveTickets staan, dan kun je via het tabblad bezoeker een bezoeker aanmaken. (Zie instructie: 'Een bezoeker aanmaken')

Naast het verkopen van tickets voor opvoeringen, kun je in het kassascherm ook producten verkopen.

Om een product te verkopen neem je de volgende stappen:

1
      Klik het tabblad Producten aan of maak gebruik van de sneltoets F6. Klik het juiste product aan. Ook hier geldt dat de bijbehorende kaartsoorten en prijzen in het rechter gedeelte van het scherm worden geopend;
      2
      Selecteer de juiste kaartsoort, vul de juiste hoeveelheid kaarten in (met de + en -) en klik op 'Aanslaan';
      3
      Selecteer de juiste betaalwijze in het drop-down menu;
      4
      Klik op 'Betalen' om de bestelling definitief te maken.

Producten kunnen ook op naam verkocht worden. Dit werkt op eenzelfde manier als het verkopen van een kaartje voor een voorstelling. Selecteer hiervoor alleen niet een voorstelling, maar een product. (Zie hierboven: 'Een ticket op naam verkopen'.)