Handleiding ActiveSeats

Algemeen

Met de module ActiveSeats kun je voorstellingen geplaceerd verkopen in de kassa en/of in de webshop met behulp van een zaalplattegrond. 

In de kassa selecteert de kassamedewerker stoelen via een interactieve plattegrond of worden kaarten via het Best Available Seat-systeem automatisch toegewezen aan een transactie. In webshop 3 kan voor elke individuele voorstelling afzonderlijk worden bepaald of de besteller zelf plaatsen kan kiezen in de (door de webbouwer te stylen) plattegrond of automatisch plaatsen krijgt toegewezen.

Bij de stoelkeuze door een bezoeker zelf geldt dat deze moet voldoen aan standaard zaalplattegrond regels gericht op het voorkomen van ongewenste gaten in de bezetting. In verband met Corona kunnen er op de situatie aangepaste zaalplattegrond regels ingesteld worden. Informeer naar de mogelijkheden bij onze sales of support afdeling.

Houd er rekening mee dat bij implementatie van deze module styling van de plattegrond door je webbouwer nodig zal zijn. Ook zal het e-tickettemplate en het template van de bevestigingsmails mogelijk aangepast moeten worden in verband met het tonen van de zitplaatsen.

Implementatie

Bij de implementatie van deze module zal ActiveTickets de plattegronden van alle zalen in het systeem aanmaken. De klant levert een zaalplattegrond aan met de volgende aanleverspecificaties:

 • Zaalplattegrond aanleveren in excel (cel per stoel), met weergave van rijnummers/stoelnummers
 • Eventuele blokkades met zwart hierin aangeven
 • Eventuele rolstoelplaatsen met een kleur of letter aangeven, wanneer er een aparte rang voor rolstoelplaatsen moet gelden
 • Eventuele verschillende rangen aangeven met kleuren in de plattegrond. Geef ook de exacte benaming per rang aan. Let op: er is minimaal 1 rang (bijvoorbeeld Zaal, Normaal of Standaard). 
 • Eventuele specifieke automatische prioritering bij gebruik van Automatische placering (dit kan aangegeven worden met 1,2,3 enz)
 • Positie van scherm of toneel ten opzichte van de rijen/stoelen
 • Of er sprake moet zijn van aparte Vakken die apart moeten kunnen worden aangeklikt/uitgelicht op de website (vakkenplattegrond). Dit is mogelijk. Let op: dit vereist ook extra styling via svg's door de webbouwer, dus maakt de doorlooptijd van de implementatie langer

Aangezien zaalplattegronden en de bijbehorende berekening van zaalcapaciteit zeer gevoelig zijn voor bewerkingen neem altijd eerst contact op met onze support afdeling als er wijzigingen aan plattegronden gewenst zijn. Wij adviseren je dan graag over de mogelijkheden. 

Voer zelf geen wijzigingen door aan plattegronden waarop transacties (verkoop, reservering of terugboeking) zijn gedaan. Wijzigingen ongedaan maken is erg tijdrovend, foutgevoelig en in sommige gevallen niet mogelijk. Een plattegrond die al gekoppeld is aan een opvoering kan niet meer worden gewijzigd, dus controleer een nieuwe plattegrond altijd goed voordat je deze koppelt aan een opvoering.

Styling van de plattegrond

Zodra een plattegrond is aangemaakte goedgekeurd zet ActiveTickets de coordinaten van de stoelen vast en kan de zaalplattegrond aan een testopvoering gekoppeld worden en voor de website geactiveerd worden, zodat de webbouwer met de styling aan de slag kan. 

De plattegrond komt in de webshop mee met een standaardstyling, de webbouwer kan bepalen:

 • de kleuren van de verschillende statussen van de voor de besteller zichtbare stoelen: beschikbaar, niet beschikbaar, geblokkeerd, geselecteerd
 • de stoelafbeelding. Op basis van de stoelafbeelding en grootte kan ActiveTickets de coordinaten van de stoelen nog aanpassen of de ruimte tussen de stoelen
 • de afbeelding voor de weergave van scherm of toneel
 • of de status "Geblokkeerd" wel of niet wordt getoond in de legenda (standaard niet zichtbaar)
 • een eventuele afbeelding op de achtergrond voor de weergave van andere elementen, zoals ingangen, trappen, nooduitgangen e.d.

Voor webshop 3 geldt dat de styling van de plattegrond wordt gedaan in de hoofdstylesheet, en standaard voor alle plattegronden hetzelfde is. Het is echter wel mogelijk om onderscheid te maken in de styling tussen verschillende zalen. We kunnen per plattegrond een eigen class toevoegen (deze kun je dan doorgeven aan de webbouwer).

De labels in de legenda kunnen naar wens aangepast worden via Tekstbeheer in de backoffice, dit hoeft dus niet via de webbouwer te lopen.

Capaciteitenschema Geplaceerd

Voor geplaceerde opvoeringen moet een zaalplattegrond gekoppeld zijn in het capaciteitenschema; je maakt voor deze opvoeringen dus een eigen capaciteitenschema aan. Alleen bij het aanmaken van een nieuw schema kun je de zaalplattegrond koppelen via een keuzedropdown.
Zodra de plattegrond gekozen is haalt het systeem automatisch de capaciteit op die in de zaalplattegrond beschikbaar is per rang. Klik op Capaciteit toevoegen om de capaciteitsgroepen per rang te bepalen en de verdeling van de totale capaciteit en internetcapaciteit. Let op: de capaciteit die je toevoegt per rang moet exact gelijk zijn aan de beschikbare capaciteit van die rang in de zaalplattegrond, en de internetcapaciteit gelijk aan de zaalcapaciteit.

Zaalplattegrond zichtbaarheid: instellingen

In webshop 3 kun je per opvoering kiezen of de zaalplattegrond wel of niet getoond moet worden in de webshop, en op welke manier. Je bepaalt dit via een instelling in het beheer van de opvoering:
Zie je deze instelling optie niet? Laat dit even weten aan de support afdeling, de optie kan dan geactiveerd worden.
De dropdown geeft vier keuzemogelijkheden:
 • DoNotShow: de zaalplattegrond wordt niet getoond, bestellers worden automatisch geplaceerd
 • Primary: de zaalplattegrond wordt direct in het bestelproces getoond, de besteller kiest primair zijn stoelen zelf
 • Secondary: de besteller wordt automatisch geplaceerd, maar kan op een optie klikken voor automatische placering
 • Exclusive: de besteller kan alleen zelf plaatsen kiezen
Het is mogelijk een van bovenstaande opties als default (standaardweergave) in te laten stellen door ActiveTickets. Geef je voorkeur dan aan onze Support Afdeling door. Met de standaardinstelling blijft het altijd mogelijk hier per opvoering van af te wijken.
Heb je nog verdere vragen dan kan je uiteraard altijd contact opnemen met onze Support afdeling. We helpen je graag verder.
Heeft deze uitleg je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback! Er is een probleem opgetreden bij het verzenden van je feedback. Probeer het later opnieuw.