WiFi Do's & Dont's

Om goed, snel en correct te kunnen scannen is een goede en stabiele Wi-Fi verbinding essentieel. Niets is vervelender als je bij de toegangscontrole tegen een slechte, instabiele of zelfs een niet werkende Wi-Fi verbinding. Niet alleen de signaalsterkte kan een probleem zijn, ook als er meerdere apparaten van het zelfde netwerk gebruik maken kan dit tot een langzame of instabiele verbinding leiden. Ook kan andere apparatuur van invloed zijn op de Wi-Fi verbinding. Op deze pagina lees je enkele punten die van invloed kunnen zijn op de Wi-Fi verbinding.

Locatie van het access point is erg belangrijk

De plaatsing van het access point dient op een strategische plek te gebeuren, het liefst zo dicht mogelijk bij de locatie waar gescand kan worden (b.v. de ingang, ingang van een zaal ect. ect.). Het is van belang dat het access point signaal naar alle kanten kan uitstralen. Zorg er voor dat het acces point niet verscholen is achter meubilair of bijvoorbeeld in een (meter)kast maar dat het access point bijvoorbeeld aan de muur of plafond op een goede hoogte wordt gemonteerd.

Apart SSID voor het scannen aan en als 'hidden' ingesteld

Het is sterk aan te raden om een apart SSID aan te maken voor het scannen, het advies is om op het SSID welke gebruikt wordt voor het scannen geen andere apparaten te laten verbinden. Dit zorgt ervoor dat de verbinding met zo stabiel mogelijk blijft. Het is ook sterk aan te raden om het aangemaakte SSID 'hidden' te maken, dit betekent dat het netwerk niet zichtbaar is voor andere apparaten. Doe je dit niet en er staan veel mensen met een mobiele telefoon in het bereik van het WiFi netwerk dan kan dit invloed hebben (ondanks dat men niet op het netwerk kan inloggen) op de stabiliteit van het netwerk.

Roaming

Juiste roaming instellingen zijn belangrijk. Doordat het kan zijn dat er in grote ruimtes meerdere access points aanwezig zijn, wordt er gebruik gemaakt van roaming. Als roaming niet goed staat afgesteld, dan kan het voorkomen dat de Wi-Fi scanner tussen de diverse access points gaat "hoppen". Dit moet altijd worden voorkomen.

Andere apparatuur kan van invloed zijn op de Wifi verbinding

Naast een goede locatie van het acces point kan het zijn dat bepaalde apparatuur van invloed is op het Wifi signaal/bereik. Voorbeelden van apparatuur en/of straling die van invloed kunnen zijn staan hieronder beschreven:
• Metalen oppervlakten
• Muren of vloeren van metaal of gewapend beton
• Andere draadloze producten (o.a. tablets, laptops en smartphones) welke continu Wi-Fi-radiosignalen uitstralen
• Access points op een nabij gelegen kanaal
• DECT-basisstations voor telefonie
• Draadloze beveiligingsapparatuur
• Magnetrons
• Hoogspanningsbronnen zoals elektriciteitsmasten, verdeelstations of spoorwegen met bovenleidingen
• Bluetooth apparatuur
• Moderne TV’s en andere HiFi-apparatuur
Het resultaat is verlies van pakketjes en omdat deze opnieuw verstuurd moeten worden, ontstaat een grotere vertraging. Leg daarom je mobiele apparaten niet naast een acces point neer en probeer ervoor te zorgen dat het acces point zo ver mogelijk bij andere acces points staat, terwijl je de meest centrale positie bij de scanlocatie opzoekt.

Voeg niet zomaar extra access points of versterkers toe

Het toevoegen van een extra bron voor Wi-Fi-signaal lijkt een goede oplossing, maar wil in de praktijk weleens het tegenovergestelde van een beter signaal bewerkstelligen omdat ook de radio van deze apparaten kunnen interfereren met het access point en Wi-Fi-apparaten daardoor zo in de war schoppen dat ze niet weten met welk toegangsstation ze moeten verbinden.
De ervaring leert dat zowel repeaters als (goedkope) access points van een ander merk dan de router problemen opleveren. Eerstgenoemde omdat deze het al eerder verzwakte signaal toch maar weer versterkt in plaats van 1-op-1 doorgeeft. Kies liever voor het verbinden van access points met een UTP-kabel. Daarnaast levert apparatuur van dezelfde leverancier/merk vaak betere resultaten door de grotere compatibiliteit.

Gebruik een uniek kanaal

Wi-Fi-routers en acces points geven je de mogelijkheid om 14 verschillende kanalen in de beheerconsole in te stellen. Vaak staat kanaal 1 of 6 standaard ingeschakeld. Met name bij de aanwezigheid van meerdere routers in de buurt, verdient het aanbeveling deze standaardinstelling te veranderen naar bijvoorbeeld 3, 8, 11 of 13. Omdat kanalen overlappend werken, kun je beter minimaal 1 kanaal tussenruimte tussen andere kanalen in de buurt laten. Er bestaan tools als bijvoorbeeld inSSIDer om te bekijken welke kanalen er in de omgeving veel gebruikt worden, op deze manier kan je een kanaal instellen in het access point welke in de nabijheid NIET of WEINIG gebruikt wordt.

Gebruik de juiste frequentieband, 2,4GhZ of 5GhZ

Als het access point de mogelijkheid heeft om in te stellen op de 2,4GhZ of 5GhZ frequentie band dan heeft 5GhZ de voorkeur. Controleer vooraf wel of de Datalogic Memor scanner 5GhZ ondersteund, dit kan je bij twijfel ook nagaan bij onze support afdeling. Niet alle modellen van de Datalogic Memor scanners ondersteunen namelijk 5GhZ. Over het algemeen ondersteund de Datalogic Memor alleen 2.4Ghz, de Datalogic Memor X3 zowel 2.4Ghz en 5Ghz.
• 2,4GhZ: Veel (oudere) apparatuur werkt via 2,4GhZ, denk hierbij aan draadloze toetsenborden/muizen en bijvoorbeeld bluetooth apparatuur. Dit heeft als gevolg dat hoe meer signalen er dus op deze golflengte werken, hoe erger het signaal van je draadloze netwerk verstoord kan worden.

• 5GhZ: Het 5GhZ netwerk kun je zien als een netwerk met signalen die op een andere golflengte zitten. De trilling snelheid van de signalen is totaal anders als die van 2.4GHz. Voordeel hiervan is dat al de hiervoor genoemde apparatuur niet stoort met het draadloze 5GHz netwerk. Dit zorgt voor een beter bereik en minder storingen in het netwerk. Er zijn voordelen aan de 5GhZ netwerk, zo zijn er veel minder apparaten die geschikt zijn voor 5GhZ dus is er minder kans op storingen. De signalen komen minder ver als 2,4GhZ en je hebt dus minder last van storende signalen van b.v. buren.