Handleiding ActiveWallet Gebruik

De ActiveWallet moet correct zijn ingericht voor een juiste werking in de kassa en online, zie hiervoor  Eenmalige inrichting in de Handleiding ActiveWallet Inrichting. Voor het gebruiken van de functionaliteit is geen aparte kassaversie meer vereist, alle functies zitten in de standaard kassa versie.

In deze handleiding

Een wallet verkopen in de kassa
Een wallet verkopen in de webshop

Betalen met een wallet in de kassa
Betalen met een wallet in de webshop

Een wallet inzien en wijzigen
Tegenboeken van wallet transacties
Online annulering van strippenkaart kaartje
ActiveWallet rapportages

Een wallet verkopen in de kassa

Het opwaarderen in de kassa verloopt hetzelfde bij een strippenkaart of saldokaart, beiden wel via een eigen knop in de kassa. Je volgt de volgende stappen.

1
Ga naar het tabblad Producten, en klik op de knop Strippenkaart of Cadeaubon opladen (saldokaart).

2
Voer in de pop-up die verschijnt de wallet barcode in van de kaart die je wilt opwaarderen. Dit kan handmatig maar je kunt een kaartcode ook inscannen.

3
Klik op de Refresh-knop. Er verschijnt een pop-up. Onderstaand voorbeeld betreft een saldokaart.

Hier zie je:

• Het actuele saldo op de kaart (bij een strippenkaart zie je strippen)
  • De actuele status van de wallet: geactiveerd of inactief
  • Of een kaart herlaadbaar is of niet
  • De maximum waarde waarmee de wallet kan worden opgeladen
  • Tot welke datum de wallet geldig is
  • Een checkbox om de wallet handmatig te activeren of te deactiveren
  • Het type saldokaart (in dit geval Sales Cadeaukaart)
  • Een dropdown waarmee je het opwaardeerbedrag kunt bepalen
4
Pas de geldigheidsdatum aan naar de gewenste datum op basis van gewenste geldigheidsduur (afhankelijk van wat je communiceert naar de bezoekers). Als voor het wallettype een relatieve geldigheidsduur staat ingesteld dan wordt op basis van de duur automatisch de einddatum geldigheid berekend vanaf het moment dan je de kaart opwaardeert, waardoor een kassamedewerker niet zelf de einddatum hoeft in te stellen.
Klik op Activeren, selecteer het juiste wallettype en kies het juiste opwaardeerproduct voor de kaart. Je kunt kiezen uit de producten die in ActiveWallet-beheer gekoppeld zijn. Het is inmiddels mogelijk om het bedrag van een opwaardeerproduct handmatig aan te passen in de pop-up, zodat je zelf een alternatief bedrag kunt opwaarderen.

Wil je het opwaardeerbedrag handmatig aanpassen? Klik dan met de muis in het veld waar het bedrag staat en pas het bedrag aan.

5
Klik op Opwaarderen. Het product wordt aan de winkelmand toegevoegd, maar de wallet wordt pas opgewaardeerd als er betaald is (!).

6
Selecteer de gewenste betaalwijze en rond de transactie af. Let op: een bevestigingspop-up van de opwaardering moet verschijnen. De cadeaukaart of strippenkaart heeft nu zijn waarde en is geactiveerd.

Het is niet mogelijk een wallet “extra” op te laden door het gekoppelde product in de winkelmand bijvoorbeeld 3 keer aan te slaan binnen dezelfde transactie. Je kunt het bedrag voor het opwaarderen alleen kiezen via de daarvoor bestemde pop-up.

Je kunt de waarde van een reeds geactiveerde kaart altijd checken via de knop voor het opwaarderen en het invoeren van de walletcode. Is de wallet op naam van een bezoeker verkocht, dan zie je deze ook terug als je de bezoeker opzoekt. Via deze weg kun je ook de waarde inzien of een nieuwe opwaardering doen.

Een wallet verkopen in de webshop

Je kunt saldokaarten en strippenkaarten ook online verkopen. De standaard werking is dat alleen bezoekers Met Account een wallet kunnen kopen online, waarbij de strippenkaart of saldokaart direct na de succesvolle betaling wordt gekoppeld in het account van de bezoeker.

• Na de aanschaf kan de bezoeker de strippenkaart of saldokaart meteen gebruiken.
  • Een bezoeker kan een onbeperkt aantal van deze kaarten kopen en de kaarten kunnen tegelijk met andere opvoeringen worden aangeschaft in 1 transactie.
  • Het is niet mogelijk om in de transactie van de aanschaf zelf de waarde direct te verzilveren, want de aanschaf van de kaart moet volledig zijn afgerond voor een opwaardering.

Zonder Account bestellers en Single sign-on bestellers kunnen wel online bestellen, maar alleen als je dit expliciet mogelijk maakt via de inrichting van de wallet. Een aanvullende inrichting is dan nodig om ervoor te zorgen dat de besteller een ticket ontvangt mat de barcode/QR van de wallet en de benodigde informatie over geldigheid en waarde. Zie hiervoor het laatste hoofdstuk in de Handleiding ActiveWallet Inrichting

Om de saldokaart of strippenkaart online te verkopen, doorloop je de volgende stappen:

1
Vink de website kassa aan in het beheer van de Opvoering zonder datum die gekoppeld is in het ActiveWallet-beheer of maak hiervoor een afzonderlijke Opvoering zonder datum aan.
2
Vink de website kassa aan in het beheer van de Producten bestemd voor opwaardering die gekoppeld zijn in het ActiveWallet-beheer. Je kunt ervoor kiezen niet alle producten voor opwaardering online beschikbaar te maken.
3
Maak op je website een harde verwijzing naar de detailpagina van deze opvoering op je website. Je bouwt de url als volgt op: subdomein tickets.membernaam.nl aanvullen met: /nl-NL/Show/Details/ aanvullen met het SubjectID van de opvoering zonder datum (alleen het nummer in de url zetten, dus zonder de toevoeging SubjectId=). Je kunt dit nummer vinden in de url van de opvoering als je deze opent in Opvoeringbeheer in de backoffice.

Let op: dit opvoerings-ID niet verwarren met het Event ID, anders krijg je in de webshop de melding Onbekende show.

De bezoeker kan op de detailpagina van deze opvoering zijn saldokaart of strippenkaart kopen door het gewenste opwaardeerproduct te kiezen uit de dropdown.

De titel en subtitel die je hier ziet zijn uiteraard aanpasbaar en eventueel kun je nog een uitleg toevoegen op de detailpagina van deze opvoering door hiervoor een Tekstdocument aan te maken. Onze Support Afdeling kan dit document voor je activeren. Het is indien gewenst ook mogelijk om de detailpagina van de opvoering zonder datum waarop de wallet wordt aangekocht een afwijkende styling mee te geven, ten opzichte van je normale events. Dit kan door in het beheer van het aan het wallettype gekoppelde event een Webshop data attribute toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat er in de webshop een apart label (data-event-type=) wordt meegegeven waaraan de webbouwer het event kan herkennen, om basis daarvan een andere styling toe te passen.

Standaard werking (optie: direct koppelen van de wallet in het account)

Na een succesvolle betaling kan de besteller de barcode van de kaart en de waarde meteen checken onder de optie Cadeaukaarten in het Account-menu. Op deze pagina kan de bezoeker ook zelf kaarten aan zijn account toevoegen die aan de kassa zijn gekocht.

Alternatieve wallet inrichtingen

Staat in de walletinrichting ingesteld dat deze bij online aankoop NIET direct gekoppeld wordt in het account, dan ontvangt de bezoeker een wallet pdf in zijn mail met de belangrijkste gegevens van de kaart. De bezoeker moet dan zelf nog zijn wallet koppelen aan zijn account als hij hiermee wil betalen online, of de wallet direct invoeren in de de winkelwagen in het geval van Zonder Account of Single sign-on bestellen.

Staat in de walletinrichting ingesteld dat de bezoeker in de winkelwagen zelf kan kiezen of deze Voor eigen gebruik is of Voor iemand anders dan wordt de wallet wel/niet gekoppeld op basis van de keuze door de bezoeker.

Betalen met een wallet in de kassa

Het afwaarderen van een strippenkaart en een saldokaart in de kassa verloopt niet op dezelfde manier:

Strippenkaart afwaarderen in de kassa

1
Sla een kaartsoort aan die standaard gekoppeld is in het beheer van de Strippenkaart in de backoffice. Deze kaartsoort moet in het prijzenschema van de gekozen opvoering beschikbaar zijn en een verkoopprijs hebben van 0 euro (boekingsprijs is de waarde van 1 strip).

2
Klik op betaalwijze CONTANT en op Betalen.

3
Er verschijnt een validatie-pop-up om de geldigheid en de waarde van de strippenkaart te controleren.

4
Voer het nummer in of scan de barcode van een fysieke strippenkaart. Klik op ENTER of op Valideer. Bij voldoende strippen verschijnt OK en wordt de waarde zichtbaar. Alleen bij status OK kun je met de strippenkaart betalen.

5
Klik op de blauwe OK rechtsonder in het validatiescherm. Er wordt nu automatisch afgerekend.
6
Na het afrekenen moet een pop-up verschijnen met de bevestiging dat de afwaardering heeft plaatsgevonden en met hoeveel strippen.

Saldokaart afwaarderen in de kassa

1
Sla een kaart of product op reguliere wijze aan in de kassa.
2
Kies de juiste betaalwijze voor betaling met een saldokaart. Deze betaalwijze is gekoppeld in ActiveWallet-beheer en moet beschikbaar zijn op de kassa waarop je bent ingelogd (in het voorbeeld is dit Waardebon, maar de betaalwijze kan uiteraard een andere naam hebben).

3
Er verschijnt een validatie-pop-up om de geldigheid en de waarde van de saldokaart te controleren.

4
Voer het nummer van de saldokaart in of scan de barcode van een fysieke saldokaart. Klik op ENTER of op Valideer. Bij voldoende saldo verschijnt OK en wordt de waarde zichtbaar. Alleen bij status OK kun je met de saldokaart betalen.

5
Pas indien gewenst het af te waarderen bedrag voor de lopende transactie aan (om met meerdere betaalwijzen te betalen). Je kunt optioneel via de + en – knoppen nog een extra saldokaart toevoegen als betaalmiddel.

6
Bij voldoende saldo klik op OK. De volgende pop-up verschijnt. Je kunt hier eventueel nog een extra betaalwijze kiezen als niet het volledige bedrag met de saldokaart wordt betaald. Klik op OK.

7
Klik op Betalen (waardebon betaalwijze) om de transactie af te ronden. Een pop-up moet verschijnen met de bevestiging dat er is betaald en met welk bedrag de kaart is afgewaardeerd.

Betalen met een wallet in de webshop

Je kunt je bezoekers de optie bieden om ook online te betalen met hun strippenkaart of saldokaart. Deze mogelijkheid is beschikbaar voor alle login methodes: bestellen met account, bestellen zonder account, een combinatie van met en zonder account, en single sign-on.

Let op: de wallet wordt pas zichtbaar als betaaloptie als deze optie is geactiveerd voor online gebruik. Het is een aparte instelling, omdat dit niet standaard door alle gebruikers van ActiveTickets gewenst is. ActiveTickets kan dit op verzoek eenvoudig inschakelen. ActiveTickets kan ook op verzoek instellen of bezoekers die Zonder Account bestellen of via single sign-on mogen betalen met meer dan 1 strippenkaart of saldokaart in 1 bestelling.

De stappen die een bezoeker doorloopt en de beschikbare mogelijkheden zijn niet voor elke login-optie gelijk.

• Voor online betalen met een wallet via de inlog: Account met wachtwoord, klik hier
  • Voor online betalen met een wallet via: Bestellen zonder account of Single sign-on, klik hier
  • Voor online betalen met een wallet via de combinatie-inlog: Met account & Zonder account, klik hier
Online betalen met een wallet (account met wachtwoord)

Een bezoeker die in het bezit is van een strippenkaart of saldokaart met waarde kan na het inloggen in zijn account:

• Strippenkaarten en saldokaarten koppelen in zijn/haar account en ook verwijderen
  • Met de kaart betalen in de webshop
  • De actuele geldigheid van zijn kaarten checken via een extra menu optie: Cadeaukaarten
  • De barcode of QR van een kaart raadplegen, bijvoorbeeld voor scannen aan de kassa

Koopt een bezoeker zijn strippenkaart of cadeaukaart online, dan wordt deze na een volledig afgeronde betaling automatisch in het bezoekersaccount gekoppeld en meteen beschikbaar als betaalmiddel. De bezoeker ziet de kaart meteen terug op zijn Cadeaukaarten-pagina en in de bestelsamenvatting als betaalwijze.

Heeft een bezoeker een strippenkaart of saldokaart aan de kassa gekocht of gekregen, dan moet de bezoeker deze eenmalig koppelen aan zijn/haar account om hiermee te kunnen betalen. De bezoeker kan dit doen via de knop Toevoegen op de accountpagina Cadeaukaarten.

Strippenkaart

Een bezoeker kan in de webshop met strippenkaart betalen als de gekoppelde strippenkaart kaartsoort in het prijzenschema van de gekozen opvoering zit, en als de bezoeker een strippenkaart of cadeaukaart heeft gekoppeld in zijn/haar account.

1
De bezoeker kiest in de kaartsoorten dropdown van een voorstelling de kaartsoort die gekoppeld is aan het type strippenkaart. Deze heeft een verkoopprijs van 0 euro en een boekingsprijs gelijk aan de waarde van 1 strip.
2
In de bestelsamenvatting verschijnt de strippenkaart die gekoppeld is in het account als betaalwijze. Dit kunnen meerdere kaarten zijn. De bezoeker kan vanuit hier ook nieuwe kaarten toevoegen en kiezen welke kaart hij/zij wil afwaarderen.

3
De bezoeker ziet hoeveel strippen voor de bestelling afgewaardeerd moeten worden. Het aantal kaarten van de strippenkaart-kaartsoort in de winkelmand bepaalt de hoeveelheid strippen dat moet worden afgewaardeerd.

Let op: als de besteller alleen kaarten van de speciale strippenkaart- kaartsoort in zijn winkelmand heeft, dan is alleen de betaalwijze strippenkaart zichtbaar. Zijn er nog andere producten, dan zijn de reguliere betaalwijzen ook zichtbaar voor de aanvullende betaling. Een strippenkaart kan ook naast een saldokaart in dezelfde transactie gebruikt worden. Het restant kan betaald worden met de standaard betaalwijzen via het betaalplatform.

4
Na het klikken op Afrekenen worden de benodigde strippen direct afgewaardeerd. De bezoeker kan dit terugzien aan het saldo van de kaart op de pagina Cadeaukaarten.

Aanvullende informatie

• De transactie kan niet worden afgerond als er onvoldoende strippen voor het aantal kaarten van deze kaartsoort in de winkelmand beschikbaar zijn op de gekoppelde strippenkaart (of gekoppelde strippenkaarten samen). En ook niet als een bezoeker probeert meer strippen in te zetten dan voor het gekozen aantal noodzakelijk is. Het aantal af te waarderen strippen moet exact gelijk zijn aan het aantal strippenkaart-kaarten.
  • Een bezoeker kan bij meerdere gekoppelde strippenkaarten kiezen van welke kaarten welk aantal strippen moet worden afgewaardeerd in de transactie. Zolang het totale aantal maar gelijk is aan het aantal kaarten van de strippenkaart-kaartsoort.
  • Bij annulering in het betaalplatform of mislukken van een transactie na Afrekenen wordt het saldo op de strippenkaart binnen 2 uur automatisch gecorrigeerd.
  • Een online strippenkaart-transactie wordt geregistreerd onder de betaalwijze Geen, omdat het een aanschaf van een 0-euro kaart betreft en er geen sprake is van een daadwerkelijke betaling via het betaalplatform.
  • Als de betaalwijze Reservering beschikbaar is de webshop en de bezoeker kiest deze betaalwijze: het strippenkaartnummer wordt ingevoerd om door te kunnen gaan naar afrekenen, maar de ingevoerde strippenkaart wordt pas afgewaardeerd bij het betalen of afhalen van de reservering. Om dit duidelijk te maken aan de bezoeker kun je eventueel via een tekstdocument een uitleg toevoegen in de bestelsamenvatting onder de weergave van de totaalprijs van het winkelmandje.
  • Het is mogelijk om de benaming Strippenkaart die standaard in de webshop voorkomt in headers en foutmeldingen aan te passen naar een zelfgekozen alternatief (bijv. Rittenkaart). Neem hiervoor contact op met onze Support Afdeling, dan kunnen de noodzakelijke tekstdocumenten hiervoor beschikbaar gemaakt worden in de backoffice.

Saldokaart

Een ingelogde bezoeker kan met een saldokaart online betalen als hij/zij een actieve saldokaart met waarde heeft gekoppeld aan zijn account. De saldokaart wordt dan als aparte betaalwijze zichtbaar in de bestelsamenvatting, direct boven de andere betaalwijzen.

De bezoeker ziet het beschikbare saldo en er vindt een automatische verrekening plaats met het te betalen totaalbedrag, zodat de bezoeker direct door kan gaan naar Afrekenen.

Een bezoeker kan ervoor kiezen slechts een deel van het saldo in te zetten voor de transactie. De bezoeker kan zelf het af te waarderen bedrag aanpassen of het bedrag spreiden over verschillende saldokaarten. Het restbedrag voor een andere betaalwijze wordt automatisch berekend.
Aanvullende informatie:
  • De transactie kan in het geval van een saldokaart ook worden afgerond als er onvoldoende saldo beschikbaar is voor de gehele transactie. Er moet dan op een andere manier worden bijbetaald.
  • Het is mogelijk om bij meerdere gekoppelde saldokaarten in 1 bezoekersaccount te kiezen van welke kaarten welk bedrag moet worden afgewaardeerd in een transactie.
  • Wanneer een transactie na Afrekenen alsnog wordt geannuleerd of afgebroken, dan wordt het saldo automatisch gecorrigeerd binnen twee uur. De bezoeker kan deze informatie ook terugvinden onder Cadeaukaarten.
  • Een online saldokaart-afwaardering wordt geregistreerd onder de betaalwijze die gekoppeld is in het ActiveWallet-beheer.
  • Als de betaalwijze Reservering beschikbaar is de webshop en de bezoeker kiest deze betaalwijze: de saldokaart wordt pas afgewaardeerd bij het betalen of afhalen van de reservering. Om dit duidelijk te maken aan de bezoeker kun je eventueel via een Tekstdocument een uitleg toevoegen in de bestelsamenvatting onder de weergave van de totaalprijs van het winkelmandje.
  • Het is mogelijk om de benamingen, zoals Cadeaukaart of Kadobonnen, die standaard in de webshop voorkomt in headers en foutmeldingen in verband met saldokaarten aan te passen naar een zelfgekozen alternatief. Neem hiervoor contact op met onze Support Afdeling, dan kunnen de noodzakelijke tekstdocumenten hiervoor geactiveerd worden.
Online betalen met een wallet (Bestellen zonder account & Single sign-on)
Een bezoeker die een bestelling doet via de optie Bestellen zonder account of via een Single sign-on pagina van de webbouwer, kan in de webshop standaard betalen met 1 strippenkaart en/of 1 saldokaart per transactie. De kaart wordt direct ingevoerd in een apart invoerveld in de bestelsamenvatting en niet gekoppeld aan een bezoeker (in tegenstelling tot inloggen Met account). Per maart 2021 kan ActiveTickets ook op verzoek instellen dat Zonder Account en single sign-on bestellers mogen betalen met meerdere strippenkaarten of saldokaarten in dezelfde bestelling. Een bezoeker kan dan zelf kaarten toevoegen in de bestelsamenvatting. Let op: dit kan impact hebben op de styling van de bestelsamenvatting, omdat er knoppen bij komen. Stem dit dus af met je webbouwer.
Strippenkaart

Een bezoeker kan in de webshop met strippenkaart betalen als de gekoppelde strippenkaart kaartsoort in het prijzenschema van de gekozen opvoering zit en hij/zij heeft een actieve, geldige strippenkaart met waarde in bezit.

1
De bezoeker die in de winkelmand komt zonder in te loggen selecteert de strippen kaart kaartsoort uit de kaartsoorten dropdown.
2
In de bestelsamenvatting wordt de Strippenkaart zichtbaar als betaalwijze, met een weergave van het aantal af te waarderen strippen.

3
De bezoeker voert het strippenkaartnummer in en kan de invoer bevestigen met de aparte knop naast het invoerveld (tekst knop kan worden aangepast op verzoek). De geldigheid en de waarde wordt gecheckt. Het resultaat van de check wordt direct zichtbaar.
4
Bij voldoende waarde op de strippenkaart kan de bezoeker door naar Afrekenen, waarna de strippen worden afgewaardeerd. Als het saldo niet toereikend is volgt een foutmelding waarin wordt uitgelegd dat er niet voldoende strippen zijn voor het aantal gekozen kaarten.

Aanvullende informatie

• De transactie kan niet worden afgerond als er onvoldoende strippen voor het aantal kaarten van deze kaartsoort in de winkelmand beschikbaar zijn op de gekoppelde strippenkaart (of gekoppelde strippenkaarten samen). En ook niet als een bezoeker probeert meer strippen in te zetten dan voor het gekozen aantal noodzakelijk is. Het aantal af te waarderen strippen moet exact gelijk zijn aan het aantal strippenkaart-kaarten.
  • Bij annulering of mislukken van een transactie na Afrekenen wordt het saldo op de strippenkaart binnen 2 uur automatisch gecorrigeerd.
  • Een besteller zonder account kan het actuele saldo van zijn kaart niet controleren op een eigen accountpagina, maar alleen door de kaart in te voeren in de winkelwagen bij een bestelling.
  • Een online strippenkaart-transactie wordt geregistreerd onder de betaalwijze geen, omdat het een aanschaf van een 0-euro kaart betreft en er geen sprake is van een daadwerkelijke betaling via het betaalplatform.
  • Het is mogelijk om de benaming Strippenkaart die standaard in de webshop voorkomt in headers en foutmeldingen aan te passen naar een zelfgekozen alternatief (bijv. Rittenkaart). Neem hiervoor contact op met onze Support Afdeling, dan kunnen de noodzakelijke tekstdocumenten hiervoor beschikbaar gemaakt worden in de backoffice.
Saldokaart

Een bezoeker kan in de webshop altijd met een saldokaart betalen als deze optie is geactiveerd voor de webshop en hij/zij heeft een opgewaardeerde kaart in zijn bezit. De saldokaart betaalwijze wordt in een Zonder Account-winkelwagen dan standaard getoond als betaaloptie. Standaard is er bij Zonder Account en single sign-on 1 invoerveld om een saldokaart in te voeren. Per maart 2021 kan ActiveTickets op verzoek instellen dat de bezoeker in de webshop meerdere kaarten mag toevoegen in de bestelsamenvatting. Let op: dit kan impact hebben op de styling omdat er knoppen bij komen. Stem dit dus af met je webbouwer.

1
Beschikt de bezoeker over een geldige saldokaart met waarde, dan kan hij/zijn transactie geheel of gedeeltelijk betalen met het saldo op zijn kaart. De bezoeker voert het kaartnummer in en klikt op Invoer bevestigen (tekst knop kan op verzoek worden aangepast). De geldigheid en het actuele saldo wordt gecheckt.
2
De bezoeker kan zelf het bedrag invoeren dat hij/zij wil afwaarderen van de kaart. Bij volledige betaling met de kaart hoeft de bezoeker geen overige betaalwijzen te kiezen. Bij een deelbetaling worden de overige betaalwijzen zichtbaar die gekozen kunnen worden.

Aanvullende informatie

• Bij bestellen zonder account en single sign-on kan standaard maar met 1 saldokaart tegelijk worden afgerekend. Op verzoek kan ActiveTickets voor je webshop instellen dat meerdere kaarten kunnen worden toegevoegd door de bezoeker.
  • Bij bestellen zonder account en single sign-on kan de bezoeker niet zelf achteraf de resterende waarde op zijn saldokaart checken via een aparte pagina, dit kan wel door het invoeren van de kaart in de winkelmand in het bestelproces.
  • Wanneer een transactie na Afrekenen alsnog wordt geannuleerd of afgebroken, dan wordt het saldo op de saldokaart automatisch gecorrigeerd binnen twee uur.
  • Een online saldokaart-afwaardering wordt geregistreerd onder de betaalwijze die gekoppeld is in het ActiveWallet-beheer.
  • Het is mogelijk om de benamingen, zoals Cadeaukaart of Kadobonnen, die standaard in de webshop voorkomt in headers en foutmeldingen in verband met saldokaarten aan te passen naar een zelfgekozen alternatief. Neem hiervoor contact op met onze Support Afdeling dan kunnen de noodzakelijke tekstdocumenten hiervoor geactiveerd worden.
Fraude beperking
Om de kans op fraude te voorkomen zijn de barcodes voor de strippenkaarten die door ActiveTickets gegenereerd zijn volledig random gegenereerde codes zonder opeenvolgende nummering, waardoor de kans op het “raden” van een geldig kaartnummer met waarde zeer gering is. Om misbruik nog verder te voorkomen is onder meer een oplopende tijdsblokkade ingebouwd al naar gelang iemand probeert meerdere foutieve codes in te voeren.
Online betalen met een wallet (inlog combinatie van Met account & Zonder Account)

Binnen de ActiveTickets webshop bestaat de mogelijkheid om Bestellen met en zonder account naast elkaar aan te bieden. Ook in deze combinatie-inlog kan de bezoeker met een strippenkaart en/of saldokaart betalen.

• De bezoekers die via Bestellen zonder Account binnenkomen in de webshop hebben dezelfde opties als bij een pure Bestellen zonder account of Single sign-on.
  • De bezoekers die via hun inlog Met Account binnenkomen in de webshop hebben dezelfde opties als bij de standaard inlog met wachtwoord.

Voor bezoekers met gekoppelde walletcodes in hun account of gekoppelde passen is het alleen mogelijk om te betalen met een saldokaart of strippenkaart als zij inloggen in hun account. Dit om misbruik van gekoppelde passen en wallets te voorkomen.

Een wallet inzien en wijzigen

Je kunt op twee plekken in de backoffice individuele kaartnummers beheren: onder de knop ActiveWallet in Instellingen vanuit een overzicht, en via Bezoekersbeheer (kaarten die aan een bezoeker gekoppeld zijn).

ActiveWallet beheer

1
Klik op ActiveWallet onder Instellingen.

2
Klik op Wallets om naar het totaaloverzicht van alle wallets van de betreffende walletsoort te gaan. Dit overzicht bevat alle wallets, zowel inactieve kaarten zonder saldo als reeds geactiveerde kaarten met saldo. Dit overzicht kun je exporteren naar excel.

Zie je nog geen kaartnummers in het overzicht? Dan moeten deze nummers eerst nog worden aangemaakt door ActiveTickets. Geef aan onze Support Afdeling door hoeveel barcodes er gegenereerd moeten worden per kaarttype.

3
In het hoofdoverzicht zie je of een kaart actief is, tot wanneer hij geldig is, en of de kaart gekoppeld is aan een bezoekersaccount. Een strippenkaart of saldokaart heeft altijd:
  • een interne code: dit nummer is een automatisch door de computer, random gegenereerde code die altijd uniek is.
  • een externe code: dit nummer is ook uniek, maar hiervoor kunnen bij het aanmaken bijvoorbeeld standaard voorloopletters of cijfers in gebruikt worden. Dit is de barcode die wordt afgedrukt op een fysieke cadeaukaart of strippenkaart.
4
Via Inzien kun de kaartgegevens alleen inzien, zoals het saldo, gekoppelde bezoekers en transacties van opwaarderingen en afwaarderingen.

Klik op Wijzigen om naar het beheer van de kaart te gaan. Deze knop is alleen zichtbaar als je hiervoor het benodigde recht hebt.

5
In het beheer van de kaart kun je de volgende aanpassingen doen:
  • Je kunt de status van een wallet wijzigen: actief / inactief
  • Je kunt de einddatum van de geldigheid aanpassen
  • Je kunt een opmerking toevoegen
  • Je kunt een bezoeker aan de kaart koppelen (een wallet kan ook anoniem zijn)
Wallets in Bezoekersbeheer
1
Ga in het Hoofdmenu naar Bezoekers > Bezoekersbeheer en selecteer een bezoeker.
2
Onder het kopje Wallets in het bezoekersformulier kun je:
  • Een gekoppelde strippenkaart of saldokaart inzien (benodigd recht: het recht om een wallet in te zien)
  • Een strippenkaart of saldokaart loskoppelen van een bezoeker (benodigd recht: het recht om een wallet te beheren)
  • Een strippenkaart of saldokaart toevoegen aan de bezoeker (benodigd recht: het recht om een wallet te beheren)

3
Selecteer een wallet en klik op Inzien om een kaartnummer in te zien. Voor Wijzigen klik je ook eerst op Inzien. Je kunt per kaart dezelfde dingen wijzigen als via ActiveWallet beheer onder Instellingen.

4
Voor het koppelen van een nieuw kaartnummer aan de bezoeker klik op Nieuw

Je komt dan in het volgende scherm.

5
Voer hier de unieke kaartcode in die je wilt koppelen aan de bezoeker. Dit kan zowel de interne code als de externe code zijn. Bij het zoeken moet wel de volledige barcode worden ingevoerd. Klik op Zoek.
6
Je ziet dan de eigenschappen van de kaart en koppelt de kaart via de knop Bezoeker koppelen. Let op: je kunt de kaart vanuit dit scherm niet opwaarderen, dit kan alleen via een transactie in de kassa.

Tegenboeken van wallet transacties

Het kan voorkomen dat een transactie die betaald is met een strippenkaart of een saldokaart moet worden teruggeboekt in de kassa, bijvoorbeeld omdat er een fout is gemaakt bij het aanslaan of om een andere reden.
Terugboeken is altijd mogelijk, maar de afwaardering op de kaart kan daarmee niet automatisch ongedaan worden gemaakt. Je kunt het saldo wel via de backoffice corrigeren, deze optie is alleen beschikbaar voor gebruikers met het: Recht om wallets terug te boeken.
1
Ga naar ActiveWallet onder Instellingen en ga naar het totaaloverzicht via Wallets.

2
Klik op de regel van de kaart die je wilt corrigeren op de knop Inzien.
3
In de kaartgegevens zie een overzicht van Opwaarderingen en Afwaarderingen. Als je over het juiste recht beschikt zie je per transactieregel een knop Corrigeren.

4
Klik op Corrigeren als je de afwaardering of opwaardering wilt tegenboeken. Let op: deze actie kan niet ongedaan worden gemaakt en heeft direct invloed op het saldo van de kaart! Om deze reden zie je eerst een pop-up waarin je de actie eerst moet bevestigen.
5
Een opwaardering of afwaardering krijgt na de correctie een aparte status: b (terugboeking), dit zie je terug in het overzicht van opwaarderingen en afwaarderingen. Het bedrag van de transactie komt op 0 te staan (het resultaat van de originele boeking en de tegenboeking).
6
De optie om te corrigeren is bij transacties die op deze manier zijn tegengeboekt niet meer zichtbaar.

Online annulering van strippenkaart kaartje

Sinds september 2023 is het mogelijk een instelling te laten activeren door ActiveTickets voor de webshop, waarmee de bezoeker de optie krijgt om een bestelling die gedaan is met een strippenkaart, zelf te annuleren. De gebruikte strip komt dan direct terug op de strippenkaart (dus de verzilvering wordt ongedaan gemaakt). Instelbaar is tot hoe lang voor aanvang van de voorstelling een strippenkaart kaartje geannuleerd mag worden. Wil je de optie voor het annuleren activeren? Neem dan contact op met onze Support Afdeling.

ActiveWallet rapportages

Je kunt de verkochte aantallen en omzet van je cadeaukaarten of strippenkaarten in een bepaalde periode op reguliere wijze terugzien in de standaard omzetrapportages. Zo kun je het Opvoeringenoverzicht hiervoor gebruiken door de Opvoering zonder datum te selecteren die in het ActiveWallet beheer gekoppeld is. In het Omzet per product-rapport onder Omzetoverzichten zie je de producten voor opwaardering afzonderlijk terug.

Speciaal voor het inzicht in openstaande saldo’s en opwaarderingen en afwaarderingen in een zelfgekozen periode zijn er ook nog aanvullende rapportages beschikbaar. Je vind deze onder Statistiek onder ActiveWallet overzicht.

Er zijn twee rapporten: Een rapport met reeds verkochte kaartnummers en een rapport met transactie-overzichten.

Geactiveerde wallets

Hier zie je het actuele uitstaande saldo per individuele kaart en het totale uitstaande saldo van de opgewaardeerde actieve cadeaukaarten of strippenkaarten.

Je kunt een export maken van de totaallijst of specifieke kaartnummers opzoeken.

Transacties

Hier kun je zelf een periode selecteren en alle afwaarderingen en opwaarderingen in deze periode inzien. Je kunt kiezen voor alleen de afwaarderingen, alleen opwaarderingen of opwaarderingen en afwaarderingen samen.

Let op: Standaard wordt geen resultaat getoond (geen gegevens gevonden). Maak eerst een selectie met het filter en klik op Genereer om de resultaten van je zoekopdracht te tonen.

Saldokaart

Strippenkaart

Afwaarderingen worden met negatieve bedragen weergegeven, en opwaarderingen met positieve bedragen. Als gebruik wordt gemaakt van de correctiefunctie (zie Het terugboeken van wallet transacties) om een afwaardering na een terugboeking van een transactie ongedaan te maken, wordt de waarde van de correctie transactie getoond als 0,00.