Tegoedbon opties Corona annuleringen

Inleiding

De corona-crisis confronteert ons allemaal met grote uitdagingen en onzekerheid. ActiveTickets wil graag helpen om de financiële schade als gevolg van afgelaste voorstellingen zoveel mogelijk te beperken.

Voor webshop 3 gebruikers biedt ActiveTickets een oplossing aan waarbij we ticketaankopen van gedupeerde bezoekers automatisch voor jullie kunnen omzetten naar een tegoedbon, als de bezoeker daar toestemming voor geeft. Zowel de toestemming van de bezoekers als de toekenning en afwaardering van de tegoeden worden geregeld in ActiveTickets.

We kunnen hiervoor een speciale saldokaart voor Corona-tegoedbonnen beschikbaar stellen door de ActiveWallet-module tegen aangepaste voorwaarden te activeren. Neem contact op met onze Sales afdeling als je interesse hebt in deze oplossing.

Wat levert dit op?

• Ticketrecette (of in ieder geval een deel daarvan) blijft behouden doordat de tickets omgezet worden naar een tegoed dat de bezoeker op een later moment kan besteden
  • Je bespaart kostbare tijd die je anders kwijt bent aan het verwerken van terugboekingen en terugstortingen
  • Toestemming van een bezoeker voor een tegoed in plaats van terugstorting wordt correct vastgelegd in je database, zodat later altijd is te herleiden dat de bezoeker hiermee akkoord is gegaan

Hoe werkt het?

Bepalend voor de mogelijkheden is de manier waarop het bezoekersregistratieproces en het inloggen zijn geregeld in jullie webshop: Inloggen Met Account, Bestellen Zonder Account, een combinatie van Met Account en Zonder Account, of Single sign-on (met of zonder wachtwoord). Hieronder zie je de opties per inlogvariant:

Inloggen Met Account (registratie bezoeker direct in ActiveTickets)

1. Je biedt je bezoekers de keuze om de gekochte tickets voor voorstellingen die in verband met Corona zijn afgelast om te zetten naar een tegoedbon in de vorm van een saldokaart ter waarde van het bestede bedrag. Dit kondig je aan in een mailing of op de website.

2. De bezoeker gaat hiermee akkoord door actief toestemming te geven in de webshop, via een speciaal hiervoor ingerichte opt-in in het accountformulier. De opt-in met toepasselijke tekst maak je op de gebruikelijke manier aan via de Toestemmingen-functie onder het Bezoekers menu in de backoffice. Het voordeel is dat je op deze manier alle individuele toestemmingen registreert, waardoor je ze altijd kunt controleren in de database. Je hoeft op deze manier zelf geen lijsten bij te houden. Je kunt deze gegevens o.a. raadplegen en exporteren via de Query Builder. De toestemmingen komen ook mee in de CRM export.

3. Wij activeren de ActiveWallet-module speciaal voor de toekenning en de afwaardering van deze tegoeden. Je ontvangt na activatie een basisinstructie van de werking: hoe je tegoeden kunt inzien, hoe de afwaardering in zijn werk gaat, en de belangrijkste rapportages.

4. Via de vastgelegde toestemming voor tegoed stelt ActiveTickets via een dagelijkse query vast welke aankopen moeten worden omgezet naar een tegoedbon (op basis van een vooraf bepaalde periode waarin de opvoeringen zijn afgelast). De tegoedbonnen worden automatisch aangemaakt, van de juiste waarde voorzien, en direct aan het account van de bezoeker gekoppeld. In de backoffice kun je terugzien welke tegoedbon codes aan welke bezoekers zijn gekoppeld (individueel en overzichten) en basisgegevens zoals waarde, geldigheid en afwaarderingen.

5. De bezoeker kan zijn tegoedbon met de waarde en de geldigheid terugvinden door in te loggen op de webshop, op een speciale pagina in Mijn Account. Het tegoed kan direct worden gebruikt voor online aankopen (besteding in 1 keer of in delen in verschillende transacties). Het tegoed kan ook verzilverd worden in de kassa. Per bezoeker is in de kassa na te gaan of er een tegoedbon is gekoppeld en van welke waarde.

Inloggen Met Account & Bestellen Zonder Account (registratie direct in ActiveTickets)

!!! Om nog via de database te kunnen achterhalen welke Zonder Account-bestellers kaarten hebben voor voorstellingen die kort geleden of in de komende periode zijn afgelast, hebben we het automatisch  anonimiseren van de persoonsgegevens voor onbepaalde tijd uitgeschakeld in het belang van de bezoekers. Zodat je ook deze bestellers nog kunt bereiken voor service rondom de afgelaste voorstellingen en eventueel ook aan hen een tegoed kan worden toegekend.

1. Je biedt je bezoekers de keuze om de gekochte tickets voor voorstellingen die in verband met Corona zijn afgelast  om te zetten naar een tegoedbon in de vorm van een saldokaart ter waarde van het bestede bedrag. Dit kondig je aan in een mailing of op de website.

2. De bezoeker gaat hiermee akkoord door actief toestemming te geven in de webshop, via een speciaal hiervoor ingerichte opt-in in het accountformulier. De opt-in met toepasselijke tekst maak je op de gebruikelijke manier aan via de Toestemmingen-functie onder het Bezoekers menu in de backoffice. Het voordeel is dat je op deze manier alle individuele toestemmingen registreert, waardoor je ze altijd kunt controleren in de database. Je hoeft op deze manier zelf geen lijsten bij te houden. Je kunt deze gegevens o.a. raadplegen en exporteren via de Query Builder. De toestemmingen komen ook mee in de CRM export.

Let op: er zullen in verband met het gebruik van de combinatie Login bestellers zijn die al een account hebben en direct kunnen inloggen en de toestemming geven, maar er zullen ook bestellers zijn die hun aankoop hebben gedaan via Bestellen Zonder Account. Deze laatste groep kan alleen toestemming geven en gebruik maken van de tegoedbon optie door alsnog een account aan te maken door een wachtwoord op te vragen via de Wachtwoord vergeten-functie en daarmee in te loggen. Het account is niet alleen voor de toestemming noodzakelijk, maar ook om een tegoedbon op de achtergrond toe te kunnen kennen en te gebruiken.

3. Wij activeren de  ActiveWallet-module speciaal voor de toekenning en de afwaardering van deze tegoeden. Je ontvangt na activatie een basisinstructie van de werking: hoe je tegoeden kunt inzien, hoe de afwaardering in zijn werk gaat, en de belangrijkste rapportages.

4.  Via de vastgelegde toestemming voor tegoed stelt ActiveTickets via een dagelijkse query vast welke aankopen moeten worden omgezet naar een tegoedbon (op basis van een vooraf bepaalde periode waarin de opvoeringen zijn afgelast). De tegoedbonnen worden automatisch aangemaakt, van de juiste waarde voorzien, en direct aan het account van de bezoeker gekoppeld. In de backoffice kun je terugzien welke tegoedbon codes aan welke bezoekers zijn gekoppeld (individueel en overzichten) en basisgegevens zoals waarde, geldigheid en afwaarderingen.

5. De  bezoeker kan zijn tegoedbon met de waarde en de geldigheid terugvinden door in te loggen op de webshop, op een speciale pagina in Mijn Account. Het tegoed kan direct worden gebruikt voor online aankopen (besteding in 1 keer of in delen in verschillende transacties). Het tegoed kan ook verzilverd worden in de kassa. Per bezoeker is in de kassa na te gaan of er een tegoedbon is gekoppeld en van welke waarde.

Single sign-on (inlog via de webbouwer)

Single sign-on zonder wachtwoord (alleen mailadres)

Ook voor deze login-optie kunnen we bij ActiveTickets tegoedbonnen met waarde koppelen aan bezoekersaccounts die akkoord gaan met het omzetten van een aankoop naar een tegoed. Echter de mogelijkheden voor de verzilvering zijn bij deze login-optie beperkter. Dit in verband met fraudebeperking op het gebruik van aan bezoekers gekoppelde tegoeden zonder dat daarvoor wordt ingelogd met een wachtwoord.

Een bezoeker moet inloggen met een wachtwoord om zijn tegoed online te kunnen gebruiken,  tenzij het tegoed niet is gekoppeld zijn account, maar hij zelf handmatig een ontvangen code invoert. Dan kan de wallet wel verzilverd worden zonder inloggen. Toestemmingen voor het ontvangen van een tegoed kunnen bovendien bij deze webshopintegratie wel in ActiveTickets worden geregistreerd, maar de webbouwer zal deze opt-ins in dat geval zelf via de webservices moeten inschieten.

Er zijn twee keuzes mogelijk:

• De webbouwer maakt een inlog waarbij niet alleen het mailadres gevraagd wordt, maar ook een wachtwoord wordt gevraagd. Accounts die bij AT worden ingeschoten na wachtwoordverificatie kunnen als gevolg daarvan ook gebruik maken van een tegoedbon die aan het account gekoppeld is (zie de stappen onder Met Account). De tegoedbon moet als betaalmiddel in de bestelsamenvatting wel zichtbaar worden gemaakt in de css.
  • Het inloggen met alleen een mailadres blijft zoals het is (webbouwer schiet geen wachtwoord in). In dit geval kunnen tegoedcodes alleen handmatig worden verstrekt of gemaild aan bezoekers zonder deze direct te koppelen aan een bezoekersaccount. De codes kunnen dan in de kassa verzilverd worden of door deze direct in te voeren online als betaalmiddel in een transactie. Houd er rekening mee dat het op deze manier verstrekken van tegoedcodes wel foutgevoeliger is en meer handmatig werk vraagt.

* ActiveTickets onderzoekt nog de mogelijkheid om een tegoedbon direct vanuit een tegenboeking van een (deel)transactie aan te maken en op te waarderen in de kassa, zodat de barcode van de tegoedbon meteen meegegeven kan worden aan een bezoeker.

Single sign-on met wachtwoord (webbouwer vraagt en verifieert wachtwoord)

Accounts die bij AT door de webbouwer worden ingeschoten na wachtwoordverificatie kunnen als gevolg daarvan ook gebruik maken van een tegoedbon die aan het account gekoppeld is. Dit betekent dat dezelfde oplossing kan worden gehanteerd als een normale Met Account inlog van ActiveTickets, omdat alle reguliere menu opties in de webshop van ActiveTickets hiermee beschikbaar komen. Het hangt vooral af van de tijd en ruimte van je webbouwer en eventuele kosten die je hiervoor moet maken, in hoeverre alle opties gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan:

• Toestemming geven voor het ontvangen van een tegoed. Dit kan op dezelfde manier verlopen als een Met Account inlog van ActiveTickets, met als verschil dat de webbouwer de toestemming moet vragen en via webservices moet inschieten in ActiveTickets. Of de webbouwer moet de opties in de reguliere menubalk van AT zichtbaar maken, zodat een bezoeker via zijn account wijzigen formulier de toestemming kan geven.
  • Inzage bezoeker in het tegoed dat aan zijn account gekoppeld is: hiervoor moeten de opties in de reguliere menubalk van ActiveTickets zichtbaar worden gemaakt, zodat de bezoeker toegang heeft tot de pagina die gekoppelde tegoeden weergeeft. Hiervoor kan wel extra styling door de webbouwer nodig zijn. Het is ook mogelijk deze menu opties niet te tonen, maar dan kan de bezoeker zijn/haar tegoed alleen inzien via de winkelwagen in het bestelproces.