Handleiding Upsell

In de webshop kun je naast reguliere ticketverkoop, ook aanvullende producten verkopen direct vanuit de bestelsamenvatting. Denk hierbij onder andere aan parkeerkaarten en merchandise. Je kunt zelf begeleidende teksten en afbeeldingen toevoegen. De functionaliteit staat niet standaard aan. Wil je hiermee aan de slag? Geef het aan bij de Support afdeling om de functie te laten activeren. Er komt voor de inrichting dan een knop bij in de backoffice onder Instellingen.

Let wel: Vooralsnog kun je alleen de standaard producten verkopen via de Upsell; deze hebben geen capaciteit of voorraadbeheer. Houd daar rekening mee als je gaat bepalen welke producten je wilt gaan aanbieden via deze route. Wil je een product aanbieden waarbij capaciteit wel een belangrijke maatstaf is, denk dan aan alternatieve inrichtingen, zoals het aanbieden van producten als kaartsoorten via een eigen opvoering, die je eventueel ook via de Cross-sell module kunt aanbieden bij opvoeringen.

Het aanmaken van Upsell Productgroepen

1
Ga in het hoofdmenu van de backoffice naar Instellingen. Klik op de tegel Upsell productgroepen.

2
Je komt nu in de pagina waar je de Upsell productgroepen kunt aanmaken en beheren. Je kunt per groep bepalen welke producten er in zitten door deze aan te vinken. Je kunt hier ook een begeleidende tekst en/of afbeelding invoeren om de producten in deze groep toe te lichten.
3
Klik linksboven in het menu op Nieuw om een productgroep aan te maken.
4
Geef de productgroep een naam en vink rechtsonder de producten aan die je in de productgroep wilt opnemen. De producten zelf maak je op reguliere wijze aan bij Producten onder Instellingen. Je kunt ook producten selecteren die je voor andere doeleinden al had aangemaakt. Let wel: standaard producten hebben in tegenstelling tot ActiveHoreca producten (nog) geen capaciteit of voorraadbeheer. Houd hier rekening mee als je gaat bepalen welke producten je via de upsell wilt verkopen en hoe belangrijk voorraadbeheer hierbij is.

Globaal versus Upsell per opvoering

Er zijn twee instellingen voor het aanbieden van de Upsell producten aan de bezoeker. Je kunt de producten aanbieden bij een specifieke opvoering of je kunt in het beheer van een productgroep de instelling Globaal aanvinken.

Globale Upsell

Als je de instelling Globaal aanvinkt in het beheer van de Upsell productgroep, dan verschijnt deze productgroep niet bij een specifieke opvoering, maar worden deze producten pas aangeboden als een bezoeker op Afrekenen heeft geklikt, onafhankelijk van de samenstelling van opvoeringen in zijn/haar winkelmandje.

Let op: De omzet van de globale upsell moet worden geboekt op een Opvoering zonder datum die je hiervoor zelf aanmaakt. Het is van belang dat je het ID van deze opvoering doorgeeft aan onze Support afdeling, omdat dit ID gekoppeld moet worden aan de Up-sell functionaliteit achter de schermen.

Upsell per opvoering

Wil je een Upsell productgroep koppelen aan een specifieke opvoering? Selecteer dan de gewenste Upsell productgroep(en) in het beheer van de Opvoering zelf.

Het voordeel van deze manier van upsell is dat je later in een rapportage exact per opvoering kunt terugzien welke producten er verkocht zijn aan wie, zodat je hiermee rekening kunt houden, bijvoorbeeld voor je inkoop of de organisatie van de uitgifte van de producten aan de bezoekers. De volgende rapportage is hiervoor beschikbaar onder Statistiek:

Je kunt hiermee voor een zelf te selecteren periode een rapport genereren waarin je voor alle opvoeringen in die periode terugziet welke producten aan wie verkocht zijn voor welke prijs.