Actiecode (basis)

Een actiecode kan door je klanten online worden ingevoerd in de webwinkel wanneer je een bepaald event/ een bepaalde voorstelling extra wilt promoten. Je kan een actiecode verspreiden onder de jou gekozen klanten om ze over te halen om een kijkje te gaan nemen op de site en te boeken. Actiecodes zijn niet standaard actief in het systeem. Wil je graag met actiecodes aan de slag? Neem contact met onze onze support afdeling en we gaan het voor je in orde maken. Een (generieke) actiecode is 1 code welke door meerdere bezoekers (iedereen die de code kent) gebruikt kan worden. Wil je Unieke Actiecodes genereren bekijk dan de Handleiding Unieke Actiecodes.

Actiecodes worden hoofdzakelijk voor online bestellingen gebruikt, maar het is inmiddels ook mogelijk om actiecodes te verzilveren in de boxoffice. Dit geldt zowel voor generieke actiecodes als voor unieke actiecodes. Let op: het inleveren van actiecodes in de kassa heeft consequenties voor de registratie van kenmerken op bezoekersniveau en voor de wijze waarop de bestelregels per bezoeker worden gecheckt. Zie hiervoor de aparte handleiding: Actiecodes in de boxoffice.

Een actiecode aanmaken
Om de actiecode aan te maken zijn er een aantal stappen die je doorloopt:
Je maakt een kenmerk aan waarmee de bezoekers worden herkend als rechtmatige actiecode-gebruiker.
Je maakt een kaartsoort voor de actiecode aan,
Je maakt een prijzenschema hiervoor aan (of je voegt de aangemaakte kaartsoort toe aan een bestand prijzenschema, zodat de actiecode gebruikers speciale prijzen krijgen aangeboden wanneer zij inloggen.
1. Het kenmerk voor de actiecode aanmaken
Onder instellingen klik op de tegel  Kenmerken (bezoekerskenmerken beheren). Wil je weten hoe je een kenmerk aanmaakt? bekijk onze Handleiding Kenmerken.

Hier wordt een overzicht getoond van alle bezoekerskenmerken binnen ActiveTickets. Klik op de knop Nieuw om een nieuw bezoekerskenmerk aan te maken.

• Vul de naam van het bezoekerskenmerk in (de naam mag zelf worden bepaald).
  • Vul het veld achter Naam Engels ook in (dit is een verplicht veld en mag de Nederlandse naam bevatten).
  • Vul daarna de Actiecode in, die aan de bezoekers zal worden gepubliceerd (dmv. een mailing/krant/folder etc.).
  • Vergeet niet Actief aan te vinken.
Tip: hou de Actiecode simpel en begrijpelijk voor iedereen. Probeer spaties of niet reguliere tekens (trema’s etc.) te vermijden.
Let op: zorg dat het vinkje bij Publiek kenmerk uit staat. Klik daarna op de knop ‘ Opslaan’.
Het nieuwe bezoekerskenmerk wordt in het overzicht getoond. Klik nu op het huisje om terug te keren naar het hoofdmenu.
2. Een nieuwe kaartsoort voor de actiecode aanmaken
Onder instellingen klik op de tegel  Kaartsoorten. Hier wordt een overzicht getoond van alle kaartsoorten binnen ActiveTickets. Klik op de knop Nieuw om een nieuwe kaartsoort aan te maken. Wil je weten hoe je een kaartsoort aanmaakt bekijk dan de  Handleiding Kaartsoorten.
Maak de kaartsoort aan zoals je gewend bent
  • Kies de optie: Alleen hieronder geselecteerde groepen (de kaartsoort wordt beperkt).
  • Vink het aangemaakte bezoekerskenmerk aan.
Klik op de knop Opslaan.
De nieuwe kaartsoort wordt in het overzicht getoond. Let op: de beschikbaarheid is beperkt. Dit houdt dus in dat enkel bezoekers met het kenmerk gebruik kunnen maken van deze code. Het kenmerk wordt automatisch geactiveerd voor een bezoeker wanneer de bezoeker is ingelogd en de juiste actiecode heeft ingevoerd op de website.
3. Actiecode kaartsoort in prijzenschema toevoegen
Onder instellingen klik op de tegel Prijzenschema’s.
Hier wordt een overzicht getoond van alle prijzenschema’s binnen ActiveTickets. Let op: voordat de nieuwe kaartsoort aan het prijzenschema kan worden toegevoegd, moet eerst worden bepaald welk prijzenschema aan de opvoering is gekoppeld (= bij welke opvoering mag de bezoeker van de actiecode gebruik maken). Dubbelklik op het juiste prijzenschema en voeg de actiekaartsoort toe. Wil je weten hoe je een prijzenschema aanmaakt? bekijk dan de  Handleiding Prijzenschema's
Let op, als je een kaartsoort (beperkt met een kenmerk/actiecode) toevoegt aan een prijzenschema welke aan meerdere opvoeringen gekoppeld is dan wordt de kaartsoort bij alle gekoppelde opvoeringen beschikbaar wanneer een bezoeker de actiecode in de webshop invoert. Ga hier dus zorgvuldig mee om en neem contact op met onze support afdeling bij twijfel.