Bestellen zonder account

In deze handleiding


Introductie
Zonder account via de bestelsamenvatting
Combinatie van Met Account en Zonder account op login pagina
Zonder Account-bestellers in de backoffice

Introductie

Standaard moet een bezoeker in de webshop van ActiveTickets zich registreren en inloggen met een wachtwoord om een bestelling te kunnen plaatsen. Inmiddels is het ook mogelijk om voor een andere configuratie te kiezen, waarbij  ook kan worden besteld zonder een bezoekersaccount aan te maken, en zonder te hoeven inloggen met een wachtwoord. De functionaliteit Bestellen zonder account is hier speciaal voor gemaakt.

Je kunt voor de inrichting van de ActiveTickets webshop kiezen uit drie hoofdopties:

  • Bestellen met account
  • Bestellen zonder account
  • Bestellen met en zonder account

Daarbinnen zijn nog verschillende mogelijkheden om het bestellen zonder account via de login pagina aan het begin van het bestelproces te laten verlopen of via een invoerveld aan het einde van de bestelling. Welke optie de bezoeker als eerste krijgt aangeboden is instelbaar. Op deze pagina worden de alternatieven die beschikbaar zijn naast de standaardoptie voor bestellen Met Account toegelicht. Sinds het najaar 2022 is het mogelijk om aan bestellers die zonder account bestellen een postcode te vragen naast het mailadres, en ook een telefoonnummer (zodat je een bezoeker kunt bereiken in geval van afgelastingen bijvoorbeeld). Een opt-in voor aanmelden voor de nieuwsbrief kan ook getoond worden bij Zonder Account.

Wanneer opties voor  Bestellen zonder account zijn ingeschakeld, kunnen zowel nieuwe als bestaande bezoekers hiervan gebruik maken. Het bestelproces kan met minder handelingen worden doorlopen en men hoeft minder persoonsgegevens in te voeren voor het plaatsen van een bestelling. Bovendien worden de persoonsgegevens van een bezoeker die op deze manier bestelt en nog niet eerder een account heeft aangemaakt slechts tijdelijk opgeslagen (totdat de laatste opvoering uit zijn transactie geweest is). De persoonsgegevens worden automatisch geanonimiseerd (alleen een eventueel gevraagde postcode wordt niet geanomimiseerd). Dit gebeurt alleen niet als de bezoeker zich al eerder had geregistreerd, of in de tussentijd alsnog actief heeft geregistreerd en een wachtwoord heeft aangemaakt. In dat geval wordt de status Zonder Account omgezet naar een regulier account.

Let op: de hierna genoemde opties voor Bestellen zonder account verschillen wezenlijk van een single sign-on die gerealiseerd is door de webbouwer, waarbij het registratieproces en het "inloggen" plaatsvindt via een pagina buiten ActiveTickets. De e-mailadressen die de webbouwer via webservices inschiet in ActiveTickets worden in de database geregistreerd als normaal bezoekersaccount zonder dat een wachtwoord wordt aangemaakt en zonder de reguliere menu-opties van accountbeheer die de bezoeker heeft bij registratie in de AT shop zelf. Bij een bestelling Zonder Account worden de persoonsgegevens (met uitzonderling van de eventueel gevraagde postcode) automatisch geanonimiseerd als ze niet meer relevant zijn voor de transactie.

De gekozen online bestelmethode heeft gevolgen voor de manier waarop persoonsgegevens worden opgeslagen, verwerkt en verwijderd en voor de bewaartermijn. Houd er rekening mee dat een keuze voor een van de opties onder de AVG andere verplichtingen met zich meebrengt voor het informeren van bezoekers over de aard van de gegevensverwerking.

Zonder account via de bestelsamenvatting

Als gekozen is voor de configuratie  Bestellen zonder account als standaard optie, en de login zit in de winkelwagen, kan de bezoeker zonder een login knop het bestelproces doorlopen. Aan het einde van het bestelproces in de bestelsamenvatting voert de bezoeker zijn e-mailadres in en de bezoeker accepteert via een checkbox (eventuele) bestelvoorwaarden. Deze gegevens worden alleen ten behoeve van de lopende transactie opgeslagen (om tickets te verzenden en eventueel in contact te komen met de bezoeker als een voorstelling wordt afgelast).

De bezoeker ontvangt zijn bestelling op het opgegeven mailadres. Als een bezoeker niet al een bestaand bezoekersaccount had (dus alleen in het geval van een nieuw opgevoerd mailadres) worden de bezoekergegevens als de laatste opvoering is geweest, automatisch op Te Verwijderen gezet en standaard na 21 dagen geanonimiseerd, waardoor er geen persoonsgegevens in de database achterblijven.

Dit is niet het geval:

  • Als de bezoeker in de tussentijd tussen het bestellen en de laatste opvoering uit zijn transactie toch een normaal bezoekersaccount heeft aangemaakt op hetzelfde mailadres. Dit kan door het aanvragen van een wachtwoord via de 'wachtwoord-vergeten functie' of via de Facebook en Google log in, of het account kan via de kassa zijn opgevoerd. De Zonder Account-status in de database wordt in deze gevallen omgezet naar een standaard account.
  • Als er al een normaal bezoekersaccount in de database stond voorafgaand aan de geplaatste bestelling Zonder Account. De Zonder Account-bestelling wordt dan automatisch toegevoegd aan de historie van het bestaande account.

Bestelgeschiedenis inzien
Een bezoeker die alleen via Zonder Account heeft besteld kan zijn bestelgeschiedenis  niet inzien, omdat de persoonsgegevens worden geanonimiseerd na de laatste opvoeringsdatum uit de transactie. Wil hij dat toch, dan moet de besteller zijn account omzetten naar een echt account door een wachtwoord op te vragen met zijn mailadres via de reguliere wachtwoord-vergetenfunctie of door in te loggen met zijn Facebook of Google account. Na het inloggen krijgt de bezoeker alsnog het registratieformulier te zien. Hij moet de verplichte velden invullen en de standaard voorwaarden voor bezoekersregistratie accepteren.

Let op:

  • als de gebruiker een pashouder is, dan kan deze geen gebruik maken van de bijbehorende rechten als hij niet op reguliere wijze inlogt in zijn bezoekersaccount. Deze regel is doorgevoerd om misbruik van de voordelen te voorkomen (met de passen worden hier geen Stadspassen en BankGiro/Vrienden loterij passen bedoeld).
  • als de gebruiker een ActiveWallet saldokaart of strippenkaart wil inzetten dan kan deze (vooralsnog) niet worden gebruikt voor het betalen van een Bestelling zonder inloggen. Inloggen met een wachtwoord is vereist. De kans op fraude wordt hiermee verkleind. In een volgende fase van de ActiveWallet-functionaliteit zal het gebruik van de wallet in combinatie met bestellen zonder account wel mogelijk worden.
  • de opt-in checkbox die ten behoeve van voorwaarden opgenomen kan worden op het formulier voor Bestellen zonder account kan apart worden ingesteld van de opt-in(s) op het standaard login scherm (via een vinkje Bezoeker zonder account in het Toestemmingen-beheer). De checkbox bij Zonder Account is in principe niet geschikt voor gebruik als marketing-toestemming, omdat de bezoekerdata bij Zonder Account weer automatisch verwijderd worden.

Combinatie van Met Account en Zonder Account op login pagina

Voor het reguliere inlogscherm zijn er verschillende alternatieven. Naast een enkelvoudig inlogscherm voor inloggen met account, is het ook mogelijk om zowel nieuwe als bestaande bezoekers op het inlogscherm een keuze aan te bieden tussen bestellen met en zonder account. Ze kunnen dan kiezen tussen twee tabbladen, waarbij 1 van beiden als eerste (bovenliggende) optie kan worden aangeboden. Dit wordt in de shop als volgt getoond:

Tabblad Met account:

Een bestaande bezoeker logt op gebruikelijke wijze in met zijn of haar wachtwoord of een nieuwe bezoeker registreert zich:

Tabblad Zonder account:

Een bestaande bezoeker of een nieuwe bezoeker vult alleen zijn of haar mailadres in, accepteert eventuele voorwaarden (speciaal ingericht voor Zonder Account), en "logt in" zonder wachtwoord, wat voldoende is voor het doorlopen van het bestelproces. De bezoeker ontvangt zijn ticket op het ingevoerde mailadres en de persoonsgegevens worden automatisch opgeruimd uit de database zodra de laatste opvoering uit de transactie is geweest. Als de bezoeker al een account had, wordt de bestelling toegevoegd aan zijn eigen bestelgeschiedenis.

De standaard is dat de bezoeker alleen zijn mailadres invoert bij deze bestelmethode. Sinds najaar 2022 is het ook mogelijk een postcode te vragen aan de zonder account besteller, die wordt opgeslagen in de database. In de automatische anonimisering van het bezoeker ID wordt de postcode niet meegenomen, zodat deze bewaard blijft voor rapportage/dashboard doeleinden. Neem contact op met onze Support Afdeling voor activatie van deze optie.

Sinds het najaar 2022 is het ook mogelijk een telefoonnummer te vragen bij Zonder Account, bijvoorbeeld met als doel iemand te kunnen bereiken in geval van een afgelasting. Ook hier kun je een toelichting erbij zetten om aan te geven waarvoor je het telefoonnummer gebruikt. In tegenstelling tot de postcode wordt het telefoonnummer wel meegenomen in de anonimisering het bezoeker ID nadat de voorstelling is geweest. Neem contact op met onze Support Afdeling voor activatie van deze optie. 

Let op: Omdat niet met een wachtwoord is ingelogd zijn de standaard menu-items niet beschikbaar voor de bezoeker als hij/zij kiest voor Zonder Account, zoals de passenpagina, cadeaukaarten, bestelgeschiedenis etc. Deze kan een bezoeker pas inzien als daadwerkelijk met een wachtwoord wordt ingelogd.

Overige variabele instellingen

Standaard is het inlogformulier van Met Account het bovenliggende tabblad. Je kunt ook het tabblad voor Zonder account als bovenliggende tabblad kiezen. Dit is een aparte configuratie die ingesteld kan worden door de Supportafdeling van ActiveTickets.

Boven het inlogscherm is het mogelijk een tekst te tonen, waarin kan worden toegelicht hoe de login werkt. Deze tekst kun je aanmaken en wijzigen onder de tegel  Tekst onder Websitekarakteristieken in de backoffice. Hier voeg je een nieuwe beschrijving toe door bij 'type' het volgende tekstdocument toe te voegen: ShoppingCart_Text_LoginExplainText. Het advies is om de tekst niet te lang te maken. Het is mogelijk een link in deze tekst toe te voegen, bijvoorbeeld naar een privacy statement. Het tekstdocument moet dan wel de html ondersteuning hebben. Vraag Support om het juiste tekstdocument hiervoor beschikbaar te maken inclusief html ondersteuning.

Zonder account in combinatie met uitgestelde login

Als gekozen is voor uitgestelde login met een login pagina in de winkelwagen, dan wordt de login direct aan het einde van de bestelling getoond. Ook hier zullen de tabbladen zichtbaar zijn als gekozen is voor een combinatie van Met en Zonder Account.

Zonder account als enige optie op de login pagina
Indien gewenst, is het tot slot nog mogelijk het bestellen Zonder Account  als enige optie aan te bieden, waarbij het reguliere inlogscherm vervangen wordt door een loginscherm waarbij alleen een mailadres hoeft te worden ingevuld en geen wachtwoord. Er zijn dan geen tabbladen en alle reguliere menu-opties worden verborgen. Het voordeel is dat er zo min mogelijk drempels zijn voor bezoekers om te bestellen, maar omdat de persoonsgegevens automatisch worden opgeruimd blijft er ook geen marketing data bewaard. Ook is minder functionaliteit voor de bezoekers beschikbaar, zoals passen.

Zonder Account-bestellers in de backoffice

Omdat bestellers die  alleen via Zonder Account besteld hebben geen bezoekersaccount krijgen, kun je deze bezoekers ook niet terugvinden onder Bezoekersbeheer in de backoffice. Je kunt ze ook niet terugvinden via een Query in de Query Builder. Je ziet de minimale persoonsgegevens wel terug in rapporten waarin hun specifieke transactie wordt weergegeven, zolang de data nog niet is geanonimiseerd. Je kunt ze ook terugvinden in de Te Verwijderen-lijst onder Bezoekers, zodra de persoonsgegevens geanonimiseerd moeten gaan worden.

Deze werkwijze ligt in lijn met het verwijderen van de zogenaamde "light users" in de database die kunnen zijn aangemaakt door het gebruik van het Snelle Registratieformulier in de kassa. Let wel: de "zonder account" status is niet gelijk aan een light user, het zijn twee verschillende statussen. Een light user kan niet worden omgezet naar een regulier account, waar dat bij een besteller zonder account wel mogelijk is.

Heb je nog verdere vragen dan kan je uiteraard altijd contact opnemen met onze Support afdeling. We helpen je graag verder.
Heeft deze uitleg je vraag beantwoord? Bedankt voor je feedback! Er is een probleem opgetreden bij het verzenden van je feedback. Probeer het later opnieuw.